dragon

dragon

biomecanic

biomecanic

tribal sombreado

tribal sombreado





tribal

tribal

guerero

guerero

tribal

tribal

guerero

guerero

color tribal

color tribal

tribal sombreado

tribal sombreado

la hada de maria

la hada de maria

mariposa

mariposa

maori tribal

maori tribal

sábado, 27 de marzo de 2010

Dictionarul tatuajelor (simboluri si semnificatii) , Litera H

-TATUAJELE HAIDA



Haida , un popor indigen nord-american de pe coasta de nord-vest a Pacificului , este renumit in intreaga lume pentru frumusetea si complexitatea artei tatauajelor.Arta reprezentativa Haida , intalnita nu numai in tatuaje, ci si pe stalpi totemici , in sculpturi si picturi , deriva din stravechile blazoane ale clanurilor.Haida a fost la un moment dat una din cele mai tatuate populatii din lume , modelele lor de tatuaje fiind printre singurele care foloseau culorile , in special rosul si negrul.

Blazoanele Haida reprezentau adevarate cronici ale evenimentelor mitologice din istoria unei familii sau unui clan , mai ales atunci cand unul dintre stramosi era cunoscut pentru relatia sa cu o fiinta spirituala , intr-un context supranatural.Adeseori, povestirile referitoare la un astfel de eveniment erau narate si retransmise din generatie in generatie , ca un mod de singularizare a unei familii sau unui clan , reflectand o anumita pozitie sociala din societatea Haida.


Cele doua clanuri majore Haida erau Corbul si Vulturul , cu numeroase subclanuri , simbolizate de Urs , Broasca , Pasarea colibri , Castorul , Lutra , si altele.



- TATUAJE HARLEY DAVIDSON / MOTOCICLETE



Tatuajele sunt adesea asociate cu motociclistii si motocicletele , in special cu Harley-Davidson , legendarul simbol al soselelor americane si un potent insemn al libertatii.

Proprietarii de motociclete Harley-Davidson nu sunt atrasi , de obicei, in alegerea lor de faptul ca aceasta marca ar fi cea mai buna din lume , ci de mistica masculina inglobata in Harley , de simbolismul “bikerului liber” ca o forma de reprezentare a individualismului american , dar si a “baietilor rai” si a imaginii macho.


William Harley si Arthur Davidson au produs primul prototip al motocicletei lor la inceputul anilor 1900. In timpul celui de-al doilea razboi mondial , compania a livrat fortelor militare americane peste 20.000 de exemplare , iar la debutul anilor 1920 a devenit cel mai mare producator de motociclete din lume.Rezervorul de benzina HD sub forma aerodinamica a unei lacrimi , aparut in anii 1829 , a inceput sa fie decorat in anii 30 cu emblema art deco a unui vultur.Compania Harley-Davidson a castigat o mare popularitate , fiind asimilata cu patriotismul american atunci cand si-a donat intreaga productie cauzei celui de-al doilea razboi mondial.Hoolywood-ul a contribuit prin filmele din anii 1950- 1970 la consacrarea imaginii Harley-Davidson ca un simbol al “baietilor rai” (“bad boys”).


Pentru fanii Harley , numele firmei si logo-ul inaripat inspira un adevarat cult , incluzand un cod al imbracamintii si ritualuri ocazionale , precum cel al rularii pe sosele in largi grupuri de motociclete.Numele de brand Harley-Davidson implica o anumita cultura , un stil de viata specific si un spirit de grup adesea exclusivist.

Modelele de tatuaje Harley-Davidson fac uz mai ales de logo-ul HD , incluzand , totodata , elemente simbolice patriotice americane , precum Vulturul golas american sau stelele si dungile steagului american.Alte imagini reprezentative sunt componentele motoarelor ( bujii, pistoane , biele).

Ca un omagiu adus filozofiei bikerilor “Live Fast, Die You, Leave a Good-looking Corpse” ( “Traieste in viteza , mori tanar , lasa in urma ta un corp frumos”) , multe tatuaje infatiseaza cranii umane , simboluri ale unei vieti scurte si trecatoare.



-TATUAJELE HARPEI



Desi harpa este un simbol asociat de multa vreme cu Irlanda si irlandezii , putini oameni sunt familiari cu originile acestui simbol.Insula de Smarald (Emerald Isle) este reprezentata de un steag verde , semnificand stravechea traditie galica.Pe fundalul drapelului este infatisata o harpa , un simbol avandu-si originea in trecutul mitic al Irlandei.Aceasta flamura a devenit cunoscuta sub numele de “Steagul verde”.

Dagda , zeitatea suprema din mitologia irlandeza , obisnuia sa poarte o harpa , impreuna cu un cazan si o bata.Harpa, bogat ornamentata , confectionata din lemn de stejar , reprezenta muzica si poezia.Atunci cand Dagda canta la harpa , oamenii puteau fi siguri ca anotimpurile vor veni in succesiunea lor fireasca.Legenda povesteste cum Dagda a fost rapit de catre inamici , iar harpa sa a ramas spanzurata de perete, acoperindu-se zi de zi cu praf.La chemarea lui Dagda, insa, harpa a sarit drept in mainile zeului , omorand in calea ei noua inamici.


Potrivit traditiei, steagul reprezentand o harpa pe un fundal verde a fost creat in 1642 de catre nationalistul irlandez Owen Roe O’Neill si a capatat popularitate in timpul numeroaselor revolte impotriva Angliei.Dupa ce , la inceputul secolului XIX , a fost inzestrata cu o pereche de aripi , harpa de pe drapel a devenit cunoscuta sub numele de “Maid of Erin” (“fata lui Erin”) .Ea a fost incorporata in steagul familiei regale britanice , aparand in unul din cele patru dreptunghiuri , in parte inferioara din stanga. In zilele noastre , harpa (fara aripi) este insemnul presedintelui Irlandei.


In secolul XIX , emblema harpei pe fundal verde a fost reprezentativa pentru luptatorii dedicati uniunii Irlandei. Emblema a devenit sinonima cu cauza , fiind folosita adeseori la sfarsitul secolului de catre Daniel O’Connell , conducatorul unei miscarii rebele.Totodata , acest simbol a fost afisat in timpul demosntratiilor pasnice de respingere a uniunii cu Anglia.


Ca simbol al tatuajelor, harpa evoca “nemaipomenita frumusete” a Irladei , asa cum o descrie William Butler Yeats intr-un poem dedicat rebeliunii irlandeze din anul 1916.
Pe de alta parte , modelul de tatuaj al harpei reprezinta mistica , maretia si frumusetea muzicii , limbajului si poeziei irlandeze , dar si independenta, loialitatea , mandria si lupta de afirmare a identitatii a poporului irlandez.



-TATUAJE HENNA

Tatuajele Henna sunt ornamente corporale cu vopsea nepermanenta avand la baza o crema cu henna , create pe startul superficial al pielii . Procesul tatuarii cu henna poarta numele de Mehndi.Tatuajele , avand o culoare castanie , se sterg de-a lungul timpului , de obicei in 2-3 saptamani , in functie de tipul de henna folosit si de modul de ingrijire a a pielii din zona respectiva.Se pare ca este aproape imposibil ca un tatuaj henna sa dispara altfel decat pe calea naturala.Totusi, dupa parerea unora , aplicarea zilnica de peroxid de hidrogen poate avea efecte notabile.

Mehndi este un tip popular de impodobire a corpului in Asia de Sud , Orientul Mijlociu , America de Nord si Somalia.

Tatuajele henna sunt utilizate ca o solutie de compromis pentru cei care nu doresc sa aiba un tatuaj permanent.


-TATUAJUL HERUVIMULUI



Heruvimii sau ingerii sunt modele de tatuaje religioase , care evoca credinta si confera purtatorului un sentiment de protectie si calauzire spirituala.

Heruvimii sunt ingeri infatisati asemeni unor copilasi , de obicei, baietei.Din punct de vedere istoric , personajele inaripate cu o forma umana dateaza dintr-o perioada anterioara Bibliei , avand originea in miturile si legendele asiriene.Fapturile inaripate sunt vazute adesea ca mesageri sau calauzitori.In lumea ebraica , heruvimii sunt entitati supernaturale mentionate frecvent in Vechiul Testament si in Torah.


Conceptul heruvimului ca un “inger-copil” a aparut in Italia renascentista , un astfel de personaj fiind cunoscut sub numele de “putti”.

Heruvimii sunt folositi de multe ori in tatuaje moderne pentru evocarea sau comemorarea unei fiinte iubite care a parasit aceasta lume.


-TATUAJE HINDUSE



Originar , cuvantul “hindu” inseamna “cei care traiesc pe celalalt mal al raului Indus” , in limba sanscrita avand forma de “sindhu”.Esenta spirituala a hindusilor este inglobata in cele mai vechi scripturi din lume , Vedele sau “cunoasterea Domnului”.

In hinduism , punctul originar suprem al absolutului si divinului este numit “Brahman”.Un concept bogat in semnificatii , Brahman este reprezentat de o miriada de zei si zeite . Orice aspiratie spirituala umana este asociata cu o vasta procesiune de divinitati ce pot fi invocate.In hinduism , diversitatea naturii , de origine divina , este daruita oricarei fiinte umane.Hinduismul permite o varietate aproape infinita de de cai de accedere catre Dumnezeu si divin.Orice templu, simbol sau imagine este acceptata atata timp cat ajuta o persoana sa fie insufletita de spiritul Domnului.


Zeitatile “Marelui Copac” , denumite “Trimurti” , sunt Brahma, Vishnu si Shiva. Vestitele lor consoarte sunt Saraswati, Laxmi si Parvati.Domnul Krishna , cunoscut pentru spiritul sau ludic si marea-i intelepciune , este una dintre cele mai iubite divinitati hinduse.Zeii si zeitele nu sunt , insa , limitate de incorporarea intr-un trup uman.Multe zeitati iau forma animalelor , precum Hanuman , zeul maimuta si Ganesha , zeul elefant.Imaginile si sculpturile acestor divinitati sunt raspandite pe tot cuprinsul Indiei, in bordeiele cele mai umile , dar si in cele mai marete temple.

Cu un panteon atat de bogat , hinduismul a dezvoltat credinta ca toate adevaratele cai religioase sunt fatete ale iubirii lui Dumnezeu.Prin urmare, religia hinduista nu pretinde un monopol spiritual sau salvarea sufletelor .

“A fi cat mai aproape de Dumnezeu.”Acesta este scopul fundamental al hinduismului.In cautarea Domnului , fiecare hindus calatoreste pe drumul care se potriveste cel mai bine naturii sale interioare.Diferite practici spirituale sunt numite Yoga , ele fiind metode practice de aducere a corpului , emotiilor , vointei sau intelectului in comuniune cu sufletul universal.Conform naturii specifice a fiecarui individ , un anumit stil de Yoga poate fi mai eficient dcat un altul.O persoana care adera la Yoga experimenteaza cele mai bune mijloace de a se armoniza cu divinul , de a atinge telul Moksha sau libertatea.


Scripturile Hindu , in care Vedele reprezinta doar o parte , constitue o culegere de texte sacre consacrate studiului filozofiei si spiritualitatii.Varietatea acestor texte a dus la constituirea de diverse secte , fiecare calauzindu-se dupa propria-i interpretare. Cu o conditie , insa : credinta in divinitatea Vedelor nu este optionala.Aceste invataturi primordiale fixeaxa identitatea religiei hinduiste , o cale spirituala despre care se crede ca nu are inceput si sfarsit.Creatia Vedelor nu este atribuita nici unei fiinte umane particulare.De fapt, se considera ca nici nu au fost create de cineva anume. Ele au existat din vremea miturilor originare , infinite si eterne asemeni insesi Creatiei .


Lucrul comun tuturor sectelor sau orientarilor hinduse este credinta intr-un Dimnezeu atotcuprinzator.
Pe de alta parte , toti hindusii cred in ciclurile fara sfarsit ale creatiei.Energie creatoare a universului este activa in permanenta , a fost si va fi mereu asa.Potrivit “legii ciclurilor” , existenta ca intreg reprezinta o trecere continua prin stadiile creatiei , fiintarii, disparitiei si a unei alte integrari in acest fenomen ciclic.


Puterea din spatele creatiei este Brahman.El este atotputernicul , atotstiutorul , atotiertatorul , omniprezent si fara o forma anume.Atunci cand apare o dificultate care sta in calea fericirii sau statutului cuiva , aceasta este datorata lucrurilor facute nu numai in aceasta viata , ci si in cele anterioare.Acest mecanism al cauzei si efectului este cunoscut sub numele de Karma.

Legea Karmei statuteaza ca fiecare dintre noi este produsul infinitului sau trecut , ca fiecare fiinta umana isi creaza destinul prin gandurile, cuvintele sau faptele sale.Nimeni decat noi insine este responsabil pentru fericirea sau suferinta noastra.Fiecare viata sau reincarnare este un prilej de a actiona mult mai responsabil , anuland , in acest fel, efectele negative ale karmei trecute.In acest sens , oamenii sunt conducatorii propriului destin.Hindusii sunt patrunsi de credinta ca , gratie vointei noastre infinite, suntem cu adevarat liberi.Potrivit legei Karma , chiar si natura trebuie sa se supuna vointei unei fiinte umane.

Hindusii cred ca sufletul (Atman) se reincarneaza iarasi si iarasi , pana cand fiecare suflet trece de Karma si ajunge la treapta suprema a eliberarii (Moksha).Telul sufletului este eliberarea si , atata timp cat un om este sclavul timpului si al spatiului, aceasta libertate nu poate fi obtinuta.Atunci, insa, cand “natura iti cade la picioare’ , nu mai exista nici viata si nici moarte , nici bucurie , nici suferinta ; un individ care atinge aceasta stare nu mai este atasat de placere si durere ; el traieste fericirea suprema.


Ce este sufletul ? Diversele secte hinduse au opinii diferite, fiind de acord, insa, asupra imortalitatii acestuia.Acelasi suflet atotintelept isi are salasul in toate fiintele umane si in toate animalele.Ele se pot manifesta in mod diferit , dar sufletul ramane acelasi.Din aceasta filozofie se desprinde ideea comuniunii tuturor speciilor , a intregii creatii.Tot ce este viu este sacru.

“Fiecare suflet este potential divin”, marturisea Swami Vivekanada. “Scopul consta in a manifesta aceasta divinitate prin controlul naturii, atat a celei externe cat si a celei interne.Poti face aceasta prin actiune (Karma Yoga), venerare (Bhakti Yoga), meditatie (Raja Yoga), sau filozofie (Jnana Yoga). Prin una sau mai multe din aceste tehnici poti deveni liber.Aceasta este deplinatatea religiei.Doctrinele , dogmele , ritualurile , cartile sau templele nu sunt decat detalii secundare”.

No hay comentarios: